Средња школа "Светозар Милетић", Нови Сад

Знање је капитал!

„Јутро је било динамичо, хотелски ресторан пун људи. На столовима је била разноврсна храна: житарице, свеж хлеб, јаја, путер, поврће и наравно понека традиционална српска посластица: слане палачинке, кобасице, кифлице са сиром итд. Сви су осетили глад гледајуцћи храну.
После доручка, имали смо мало времена да се припремимо за наш први сусрет лицем у лице са нашом српском партнерском школом. Састали смо се испред њихове школске зграде и упознали смо се са веома финим ученицима и пројектним наставницима и одмах смо почели да комуницирамо на енглеском. Након што су нам уручили капе са логоом нашег пројекта, кренули смо у шетњу Дунавом. Водио нас је Душан. Пролазецћи поред универзитетског кампуса и упутивши се ка Штранду – новосадској пешчаној плажи, били смо толико изненађени да Дунав у стварности изгледа много боље него на сликама, па нисмо оклевали да ушетамо у реку и да се сликамо. Читав крај пружао је много могуцћности за спортске активности попут пливања, кошарке, џогирања и одбојке на песку коју смо играли чим смо позајмили лопту.
Нови Сад има доста спортских објеката – стазе за бициклизам и ролере, теретане на отвореном или пешачке зоне и паркове за опуштајуцће шетње.
Први ручак смо имали у школском ресторану „Старо Здање“. У почетку нисмо били сигурни како да се понашамо јер нам се ресторан чинио превише луксузним. Али након првог залогаја, опустили смо се и уживали у нашем укусном ручку. И као изненађење, сервиран нам је укусан карамел десерт са чоколадним преливом и сладоледом од ваниле. Укусно!!!
Једне топле вечери, одлучили смо да прошетамо до супротне обале реке да посетимо Петроварадинску тврђаву. Нисмо могли да одвојимо поглед од романтичног заласка сунца изнад реке и за неколико минута наши мобилни телефони су били испуњени десетинама слика. Вратили смо се у град по мраку и били смо импресионирани ноцћном атмосфером осветљених зграда, улица и тргова. Видели смо и осетили историју и традицију око нас. Идеја да седнемо и попијемо смути пала нам је на памет одмах након што смо приметили бројне кафицће, барове и гужву која ужива у летњем ноћном животу. Пријатељска атмосфера, пријатни људи - све то нам је омогуцћило да се лакше дружимо на нашим изласцима са ученицима из Србије. Учили смо једни друге речи из нашег матерњег језика и заједно смо се лепо забављали.
Изван Новог Сада посетили смо историјски град Сремски Карловци где смо могли да видимо најстарију двојезичну гимназију и прелепе цркве. Шетајући кроз зелену Дворску башту, завршили смо у модерном мултифункционалном спортском игралишту где су девојчице играле одбојку док су дечаци уживали у кошарци.
На крају, морамо рецћи да је цео тим Словачке веома уживао у овој размени. Не смемо бити тужни што је готово, можда би требало да погледамо у будуцћност и да почнемо да планирамо наш повратак овде.
Хвала Еразмус+ на дивним искуствима и лепим успоменама.
Видео запис са ове размене можете видети на нашем пројектном сајту.

Baner Erasmus

 

Baner Tempus